Web-suunnittelu

Responsiivisen web-suunnittelun merkitys

Julkaistu
6.2.2024
Responsiivisen web-suunnittelun merkitys
Kirjoittaja

Nettisivuprojekti tulossa?

Pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta! Kurkkaa etusivumme ja tee elämästä hitusen helpompaa.

Pyydä tarjouksia

Tervetuloa responsiivisuuden maailmaan

Kun puhutaan nykypäivän verkkosivujen suunnittelusta, yksi termi nousee ylitse muiden: responsiivisuus. Tässä kirjoituksessa avaamme syitä, miksi jokaisen itseään kunnioittavan web-suunnittelijan ja -kehittäjän kannattaa hioa taitojaan juuri tällä saralla. Internetin käytön yhä yleistyessä mobiililaitteilla, responsiivisyyden pitäisi olla itsestäänselvyys.

Mitä responsiivisuus tarkoittaa?

Web-suunnittelijan työpöydältä responsiivinen suunnittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että verkkosivut skaalautuvat sujuvasti kaikille laitteille. Oli kyseessä sitten jättimäinen näyttö tai pieni älypuhelin, sivustosi säilyttää käytettävyytensä ja viehättävän ulkoasunsa. Tällaiseen maagiseen mutkattomuuteen päästään käyttämällä joustavia layout-ratkaisuja, kuvia ja fiksusti hyödynnettyjä CSS-ominaisuuksia.

Esimerkki responsiivisesta suunnittelusta
esimerkki responsiivisesta suunnittelusta

Pala historiaa: aikoinaan kaikki sivut olivat staattisia eli mikään ei muuttunut vaikka selainta tai laitetta vaihdettiin. Vasta kun älypuhelimet alkoivat valloittaa markkinoita, responsiivisuus syntyi tarpeena palvella näitä käyttäjiä ilman, että heitä ohjataan erilliselle sivustolle.

Miksi responsiivisuus on MUST

  • Kokemuksen kuningas: Laadukas käyttäjäkokemus laitteella kuin laitteella lisää vierailijoidesi viihtymistä sivustollasi – ja asiakastyytyväisyys kasvaa.
  • Google rakastaa responsiivisuutta: Google palkitsee mobiiliystävälliset sivut paremmilla sijoituksilla hakutuloksissa. Siispä responsiivisuus nostaa verkkosivustosi arvoa hakukoneen silmissä.
  • Laiteviidakossa selviytyjä: Näinä päivinä on monta laitetta ja monta kokoa – kaikille niille sivustosi tulisi tarjota yhtä smoothi kokemus, eikös?
  • Mobiili vyöryy: Aina vain isompi osa nettisivun liikenteestä tulee mobiililaitteilta.
  • Älä olo jälkeenjäänyt: Kilpailijoidesi sivut ovat jo responsiiviset. Älä ole viimeinen, joka hyppää tähän kelkkaan.

Mistä responsiivisuus syntyy?

  • CSS & Media queries: Tämä CSS:n ominaisuus mahdollistaa elementtien tyylien säätämisen näyttökoon perusteella.
  • Asioiden joustava järjestys: Sivustojen asettelujen tulisi venyä ja supistua. Tämä onnistuu käyttäen suhteellisia leveyksiä kuten prosentteja ja rivittyviä elementtejä kuten flexboxia.
  • Vektoreita joka paikkaan: Ikonit ja logot on hyvä laittaa vektoreina. Vektoritiedostot eivät pikselöydy ja ovat kevyitä myös kooltaan
  • Suunnittele sormille: Vaippa pienillä näytöillä moni elementti pienenee, pitää muistaa, että sormi on kursoa kömpelömpi. Mieti siis miten helppoa elementtejä on täppäillä.

Yleisimmät muutokset näyttökokojen välillä

Kun on tehnyt useamman responsiivisen sivun, tajuaa että suunnittelussa toistuu samat jutut. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Tekstit vaihtavat kokoaan (yleensä pienenee mobiilissa).
  • Palstat menevät peräkkäin.
  • Navigaatio menee piiloon (hampurilaisvalikko).
Esimerkki responsiivisista elementeistä

Verkkosivualustat ovat isossa roolissa

Harva koodaa sivu alusta asti. Verkkosivualustat kuten Wordpress ja Webflow sisältävät yleensä kaiken tarvittavan responsiivisuuden aikaansaamiseksi. Alustojen työkalut käyttävät edellisessä luvussa lueteltuja ominaisuuksia. Voi kuitenkin olla, että silloin tällöin haluat tehdä tarkempia muutoksia. Tällöin koodauskyvyt osoittautuvat hyödyllisiksi.

Esimerkki Webflow'n responsiivisista valinnoista
Esimerkki Webflow'n näyttökokovalikosta (kuvan yläreunassa)

Lisää työkaluja responsiivisiin projekteihin

Yleensä paras jälki syntyy, kun jaksa testata nettisivuja monella eri laitteella ja selaimella. Tässä kuitenkin muutama työkalu lisää responsiivisuuden testailuun ja viilaukseen.

  • Frameworks: Kun kyseessä on jännempi projekti kuin perusnettisivu, Frameworkit kuten Bootstrap ja Foundation antavat hyvän alkusysäyksen responsiiviselle designille.
  • Selainte lisäosat: Työkalut kuten Chrome Developer Tools tai Firefox Firebug auttavat sinua esikatselemaan sivuja eri kokoisilla näytöillä.
  • Testauspalvelut: Palvelut kuten BrowserStack mahdollistavat sivuston testaamisen eri ympäristöissä ja eri laitteilla.

Responsiivisuuden tulevaisuus

Kristallipalloa minulla ei ole, mutta tässä muutama veikkaus tulevaisuuden varalta.

  • CSS kehittyy. Aikanaan flexbox ja CSS grid olivat isoja päivityksiä CSS:ään. Voi olla, että tulevaisuus tuo lisää sellaisia.
  • Äänikomennukset saattavat muuttaa tapaamme käyttää laitteita.
  • Uudet teknologiat mahdollistava yhä hienompia efektejä, jotka toivottavasti ovat responsiivisia heti syntyessään.

Lopuksi kaikki tiivistettynä

Tässä kirjoituksessa olemme käyneet läpi responsiivisen web-suunnittelun ydinasioita, merkitystä tässä hetkessä ja hypistelleet tulevaisuuden trendejä. Erityisesti digitaalisen maailman jatkuvasti kasvavan merkityksen edessä on yhä tärkeämpää tajuta, miten käyttäjille tarjotaan aina mahdollisimman sujuva kokemus. Toivottavasti tämä antoi sinulle kipinän tarttua responsiivisen suunnittelun haasteeseen ja tehdä siitä osan omaa digitaalista repertuaariasi.

Yksi lomake
monta tarjousta

Nettisivuprojekti tulossa? Tee tekijän valinnasta helppoa ja pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta.

Pyydä tarjouksia