Hakukone­optimointi

Hakukone­optimoinnin perusteet 2024: Näin pääset alkuun

Julkaistu
5.3.2024
Hakukone­optimoinnin perusteet 2024: Näin pääset alkuun
Kirjoittaja

Nettisivuprojekti tulossa?

Pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta! Kurkkaa etusivumme ja tee elämästä hitusen helpompaa.

Pyydä tarjouksia

Hakukoneoptimointi (SEO) on olennainen osa digitaalista markkinointia ja nettisivujen menestystä. Vuonna 2024 hakukoneoptimoinnin merkitys yrityksille ja yksilöille on suurempi kuin koskaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit päästä alkuun hakukoneoptimoinnissa ja varmistaa, että nettisivusi erottuu kilpailijoista.

Mikä on hakukone­optimointi?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden tulossivuilla. SEO:n tavoitteena on houkutella laadukasta ja kohdennettua liikennettä sivustolle orgaanisesti, eli maksamatta mainonnasta. Sivuilla liikenne käännetään sitten maksaviksi asiakkaiksi.

Aloita avainsanojen tutkimuksesta

Avainsanatutkimus (a.k.a. hakusanakartoitus) on SEO:n kulmakivi. Se auttaa ymmärtämään, mitä potentiaaliset asiakkaasi etsivät verkosta. Käytä avainsanatutkimustyökaluja löytääksesi relevantit avainsanat, joilla on korkea hakuvolyymi mutta kohtuullinen kilpailutaso. Muista keskittyä sekä lyhyisiin että pitkän hännän avainsanoihin.

Avainsanatutkimuksen lopputuotos on usein taulukko tai raportti. SEO-työkaluista löytyy paljon dataa, mutta olennaisimmat muuttujat ovat:

  • Avainsana
  • Hakuvolyymi (Kuinka monta kertaa avainsanaa haetaan kuukaudessa?)
  • Nykyinen sijoitus (Miten yrityksen sivu sijoittuu tällä hetkellä?)
  • Avainsanan osuvuus (Miten osuva tai olennainen avainsana on yritykselle?)
  • Avainsanan vaikeus tai kilpailun taso (Miten haastavaa on sijoittua avainsanalla?)

Luo laadukasta ja hyödyllistä sisältöä

Google arvostaa korkealaatuista sisältöä, joka on luotu ensisijaisesti ihmisiä, ei hakukoneita varten. Tämä tarkoittaa, että sisältösi tulisi tarjota arvoa lukijoille, olla hyvin tutkittua ja kattaa aiheen perusteellisesti. Muista sisällyttää valitsemasi avainsanat luontevasti tekstiin.

Yrityksen kohdalla tämä tarkoittaa artikkelien kirjoittamista. Pelkillä palvelusivuilla on vaikea sijoittua Googlessa. Ne kaipaavat tuekseen seikkaperäisiä ja hyödyllisiä artikkeleita. Tämän takia itsekin suosittelen blogiominaisuutta pitkälti kaikille asiakkailleni.

Tekninen SEO

Tekninen SEO kattaa verkkosivustosi tekniset näkökohdat, kuten nopeuden, mobiiliystävällisyyden ja indeksoitavuuden. Varmista, että sivustosi latautuu nopeasti ja toimii saumattomasti kaikilla laitteilla. Hyödynnä myös strukturoitua dataa parantaaksesi sivujesi näkyvyyttä hakukonetuloksissa.

Rakenna laadukkaita sisäisiä ja ulkoisia linkkejä

Linkkien rakentaminen kuulostaa oudolta, mutta on olennainen osa hakukoneoptimointia. Sisäiset linkit auttavat hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakennetta ja sisältöä paremmin. Ulkoiset linkit, eli backlinkit, ovat linkkejä, jotka ohjaavat kävijöitä toisilta arvostetuilta sivustoilta sinun sivullesi. Ne voivat merkittävästi parantaa sivustosi auktoriteettia hakukoneiden silmissä.

Seuraa ja analysoi tuloksiasi

SEO ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva prosessi. Käytä analytiikkatyökaluja, kuten Google Analyticsia ja Serach Consolea, seurataksesi sivustosi suorituskykyä ja ymmärtääksesi kävijöidesi käyttäytymistä. Tämä auttaa sinua tunnistamaan, mitä toimenpiteitä tarvitaan sivustosi parantamiseksi.

Lopputulema

Hakukoneoptimointi näyttäytyy usein turhan teknisenä ja monimutkaisena. Lähes aina kaikki kuitenkin palautuu näiden perusasioiden äärelle. Niiden lisäksi tarvitset kärsivällisyyttä ja jatkuvaa panostusta.

Lisää luettavaa englanniksi

SEO Basics: Beginner's Guide to SEO Success - Ahrefs

SEO for Beginners: An Introduction to SEO Basics - Search Engine Journal

SEO Basics: How to Do SEO for Beginners - Semrush

SEO Basics: A Beginner's Guide to SEO - WordStream

Yksi lomake
monta tarjousta

Nettisivuprojekti tulossa? Tee tekijän valinnasta helppoa ja pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta.

Pyydä tarjouksia