Hakukone­optimointi

Hakukone­optimoinnin uudet trendit

Julkaistu
8.2.2024
Hakukone­optimoinnin uudet trendit
Kirjoittaja

Nettisivuprojekti tulossa?

Pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta! Kurkkaa etusivumme ja tee elämästä hitusen helpompaa.

Pyydä tarjouksia

Hakukoneoptimointi (SEO) on digitaalisen markkinoinnin kulmakivi, joka kehittyy jatkuvasti. Teknologian edetessä ja käyttäjien toiveiden muuttuessa SEO-strategioiden on mukauduttava uusiin trendeihin pysyäkseen kilpailukykyisinä. Tässä artikkelissa käsittelemme viimeisimpiä trendejä hakukoneoptimoinnissa, jotka voivat auttaa nettisivusi sijoittumaan paremmin hakutuloksissa.

1. AI ja Automaatio SEO:ssa

Tekoälyn (AI) ja koneoppimisen rooli hakukoneoptimoinnissa kasvaa. AI voi auttaa sivun ylläpitäjää ymmärtämään käyttäjien hakukäyttäytymistä, optimoimaan avainsanoja ja jopa luomaan käyttäjille kohdennettua sisältöä. Automaation avulla SEO-asiantuntijat voivat keskittyä strategisiin tehtäviin, kun taas toistuvat ja aikaa vievät tehtävät voidaan automatisoida.

Toisaalta käyttäjä voi kysyä vastausta suoraan tekoälyltä. Vaikka tekoäly kertoisi lähteensä, näkyvyyttä saa entistä harvempi hakutulos. Aika näyttää, miten nettisivuja tullaan optimoimaan tekoälyille.

Soppaa sotkevat myös ääniavustajat kuten Siri ja Google Assistant. Nekin saavat tai ovat jo saaneet tekoälymuskeleita. Pikkuhiljaa niistä tulee oikeasti hyödyllisiä kavereita, jotka voivat hoitaa pienet googlailut meidän puolesta. Googlella on myös huomattavasti enemmän kilpailua ääniavustajien alalla kuin hakukoneiden.

2. Nollan klikin haut

Nollaklikkaushaut ovat kasvussa. Tämä tarkoittaa enemmän hakuja, joissa käyttäjä ei klikkaa mitään näytetyistä tuloksista.

Semrushin tutkimuksen mukaan 57% mobiilihausta ja noin neljännes työpöytähauista jättää SERP:n (hakutulossivun) klikkaamatta mitään orgaanista tai maksettua tulosta. He eivät ehkä klikkaa tulosta monista eri syistä.

Esimerkiksi käyttäjä haki:

  • Paikallisia yrityksiä tai palveluita: Google tarjoaa usein tarvittavat tiedot (kuten sijainnin, yhteystiedot tai aukioloajat) suoraan paikallisessa paketissa tai karttapaketissa
  • Nopeita muunnoksia tai laskelmia: Hauissa, kuten "USD to EUR" tai "mailit kilometreiksi", Google tarjoaa nopean muunnostyökalun suoraan SERP:ssä
  • Julkisuuden henkilöiden tai julkkisten tietoja: Julkisuuden henkilöitä tai julkkiksia koskevat haut tuottavat usein tietopaneelin, joka tarjoaa perustiedot, kuten iän, ammatin ja merkittävät työt

Googlen parannetut SERP-ominaisuudet, kuten tietopaneelit, paikalliset paketit ja suorat muunnostyökalut, tyydyttävät välittömästi käyttäjän aikomuksen tarjoamalla tiiviitä ja tarkkoja vastauksia.

3. Käyttäjäkokemuksen merkitys kasvaa entisestään

Google on jo pitkään korostanut käyttäjäkokemuksen merkitystä sivuston sijoituksessa hakutuloksissa. Käyttäjäkokemus kattaa monta eri osa-aluetta, kuten sivun nopeuden, helppokäyttöisyyden ja sisällön laadun. Googlen Page Experience -päivitys on tehnyt UX:stä entistä tärkeämmän tekijän, johon nettisivujen ylläpitäjien tulee kiinnittää huomiota.

4. Muistetaan mobiili edelleen

Mobiililaitteiden käytön jatkuva kasvu tarkoittaa, että sivustot on optimoitava ensisijaisesti mobiilikäyttöön. Tämä ei tarkoita pelkästään responsiivista designia, vaan myös sisällön ja toiminnallisuuden suunnittelua mobiilikäyttäjiä silmällä pitäen. Google indeksoi mobiiliversiot nettisivuista ensisijaisena, mikä korostaa mobiilioptimoinnin tärkeyttä.

5. Sisällön laatu ja syvyys

Google korostaa jatkuvasti sisällön laatua ja syvyyttä hakutulosten sijoittamisessa. Tämä tarkoittaa, että pintapuoliset tai heikosti kirjoitetut artikkelit eivät pärjää kilpailussa korkeista sijoituksista. Syvällinen, hyvin tutkittu ja kohderyhmälle merkityksellinen sisältö on avain menestykseen.

Sisällön laatu ja syvyys ei tarkoita sitä, että jokaiseen yksinkertaiseen kysymykseen pitää vastata 1500 sanalla!

6. E-A-T Periaatteen Noudattaminen

Googlen E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) periaate korostaa asiantuntemusta, auktoriteettia ja luotettavuutta. Sivustot, jotka demonstroivat näitä ominaisuuksia sisällössään, rankataan korkeammalle. Tämä tarkoittaa, että sivustojen on panostettava laadukkaaseen sisältöön ja osoitettava selkeästi tekijöiden asiantuntemus ja luotettavuus.

Lopuksi

Hakukoneoptimoinnin maailma on jatkuvassa muutoksessa, ja pysyäkseen kilpailun kärjessä on tärkeää pysyä ajan tasalla uusista trendeistä ja teknologioista. Käyttäjäkokemuksen parantaminen, mobiilioptimointi, äänihaun huomioiminen, tekoälyn hyödyntäminen, sisällön laadun korostaminen ja E-A-T periaatteiden noudattaminen ovat keskeisiä tekijöitä menestyksekkäässä SEO-strategiassa. Panostamalla näihin alueisiin voit varmistaa, että nettisivusi sijoittuu korkealle hakutuloksissa ja tavoittaa kohderyhmänsä tehokkaasti.

Lisää luettavaa

SEMrush - Future of SEO in 2024

Moz - 2024 SEO and Content Predictions

Search Engine Land - Key SEO Trends for 2024

Ahrefs - SEO Trends You Can't Ignore In 2024

Yksi lomake
monta tarjousta

Nettisivuprojekti tulossa? Tee tekijän valinnasta helppoa ja pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta.

Pyydä tarjouksia